Je kent inmiddels de Facebook Carousel vast wel. Die fraaie, horizontaal scrollbare fotostrips die de updates op jouw Facebook pagina net even iets speelser maken. Ze nodigen uit tot meer interactie, dan een ‘normale’ foto update. Immers, je kan er doorheen scrollen of swipen. Sinds oktober kan je ook video toevoegen aan je carousel, maar helaas is die optie voorbehouden aan adverteerders. Met deze ‘hack’ kan je een Facebook Video Carousel maken, zonder dat je daar Facebook Advertising budget voor hoeft in te zetten. 

facebook-video-carousel

Facebook kondigde deze nieuwe feature alweer bijna twee jaar geleden aan. In eerste instantie waren die nieuwe carousels enkel voorbehouden aan adverteerders, maar vorig jaar kregen Page Admins deze functionaliteit allemaal uitgerold. Op 24 september ontdekte mijn stagiair Michelle al de nieuwe Carousel (zonder advertising) voor Facebook pagina’s.

Afgelopen oktober kondigde Facebook aan dat ze video gingen toevoegen aan Carousel Ads. Kim (mijn vriendin en Social Media Manager bij Strongher) spotte op 17 februari de video thumbnail previews in een update van de BBC. Maar helaas bleken ook video carousels enkel voorbehouden aan adverteerders.

Ik denk een oplossing te hebben gevonden waarmee je tóch een video carousel kan maken, zonder daar advertentie budget tegenover te zetten. Je kan het een ‘hack’ noemen. Of een ‘achterdeur’. Maar het werkt. Check deze update die ik heb gemaakt voor CAD & Company.

De oplossing is even wat werk, maar eigenlijk eenvoudiger dan je denkt! Hieronder de uitleg van deze oplossing …

Zoals je wellicht weet, kan je een Facebook Carousel maken door verschillende beelden te selecteren wanneer je een update maakt voor je Facebook pagina. Als je de Open Graph instellingen van jouw website goed hebt ingericht met meerdere beelden, pakt Facebook die beelden automatisch op. Maar je kan ook (maximaal 5) andere beelden selecteren.

facebook-video-carousel-1

In eerste instantie dacht ik een video carousel te kunnen maken met een YouTube link. Maar dat werkte helaas niet. Na het plakken van de link, bleek ik niet de mogelijkheid te hebben voor het maken van een carousel.

facebook-video-carousel-2  facebook-video-carousel-3

Ook een link naar een Facebook video werkte niet.

facebook-video-carousel-4  facebook-video-carousel-5

Echter, het is mogelijk om achter elk afzonderlijk beeld in een carousel een aparte link toe te voegen, zodat bij het klikken op de verschillende beelden, verschillende webpagina’s worden geopend. Een link naar een YouTube video werkt helaas niet – de klik gaat wel naar YouTube, maar geeft niet die mooie ‘live preview’. En dat was nu juist wat die video carousel van de BBC zo gaaf maakte!

“Wellicht lukt het met een link naar een Facebook video?” En dat werkte wel! Ik begon de carousel met een link naar de CAD & Company website.

facebook-video-carousel-6

Vervolgens voegde ik daar vijf willekeurige beelden aan toe …

facebook-video-carousel-7

… en veranderde ik bij elk beeld de link van de website naar een Facebook video (die ik van te voren had geupload – zie verderop in deze tekst).

facebook-video-carousel-8  facebook-video-carousel-9

In eerste instantie zie je niet dat er iets is veranderd; het beeld blijft en je ziet geen video preview. Maar wanneer je de update opslaat als draft of scheduled post (of publiceert) zie je dat je geselecteerde beeld is veranderd in een video preview!

facebook-video-carousel-10

De link naar jouw video kan je vinden door in de video library van je Facebook pagina, op de bewuste video te klikken en vervolgens op het tabblad ‘post’. Daar kan je de link naar je video selecteren.

facebook-video-carousel-13

Eureka! Succes!

Zie hier nog een recent voorbeeld van een Facebook Video Carousel, op de Facebook pagina die Kim beheert 🙂

Denk bij het uploaden van een nieuwe video eraan, dat je de video de juiste instellingen meegeeft. Dit voorkomt dat de fans van jouw Facebook pagina worden ‘gespamd’ met video’s. Het is een ‘best practice’ om bij het uploaden van je video, de optie ‘exclude from newsfeed’ uit te zetten.

facebook-video-carousel-12

Je kan er verder nog voor kiezen of je de video(s) in je Video library wil opnemen of dat je ze ‘onzichtbaar’ maakt. Je kan eventueel ook nog een knop met een Call To Action toevoegen aan het einde van je video. In dit voorbeeld van CAD & Company heb ik dat niet gedaan, maar ik kan mij voorstellen dat je dat voor de video die jij publiceert wel relevant is.

facebook-video-carousel-11

Tenstlotte een laatste #tipvankip: verander bij iedere video de beschrijving van de URL. Dit kan je doen, door op de blauwe tekst te klikken. Wanneer je in de live video carousel op die link klikt, wordt je direct naar de update met alleen die video geleid.

facebook-video-carousel-14

Veel succes met deze ‘hack’! Ik ben erg benieuwd welke Facebook Video Carousels ik de komende tijd allemaal in mijn tijdlijn voorbij zie komen 🙂