De simpelste manier om viraal te gaan op Facebook? Jat filmpjes van anderen van Youtube en plaatst het direct op jouw Facebook-pagina. Doordat Facebook de eigen native video player flink bevoordeelt boven Youtube-video’s in het nieuwsoverzicht bereik je gegarandeerd (honderd)duizenden mensen. Leuk voor jou, slecht nieuws voor degene die de video heeft gemaakt en afhankelijk is van (Youtube) advertentie-inkomsten. Dit fenomeen ‘freebooting’ genaamd gebeurt massaal, ook door veel bekende Nederlandse pagina’s, en benadeelt zo op grote schaal content creators. Onderstaande video van het Duitse Youtube-kanaal Kurzgesagt legt precies uit hoe dit stelen van video views in zijn werk gaat.

Facebook just announced 8 billion video views per day. This number is made out of lies, cheating and worst of all: theft. All of this is wildly known but the media giant Facebook is pretending everything is fine, while damaging independent creators in the process. How does this work?

Geïnteresseerd in meer achtergrondinfo over freebooting? Lees dan vooral dit artikel van Hank Green over freebooting. Alhoewel Facebook in augustus aankondigde op te gaan treden tegen freebooting is dat tot op heden niet het geval. En zo lang dat niet verandert zijn de imposante cijfers van Facebook rondom video grotendeels gebaseerd op diefstal.

Credits afbeelding: Kurzgesagt