Custom Audiences PauwRMobiele app gebruikers omzetten naar Facebook likes? Vergelijkbare doelgroepen opbouwen van je huidige Facebook fans? Je websitebezoekers retargeten via Facebook? Onlangs zijn de mogelijkheden van Facebook doelgroepen flink uitgebreid. Benieuwd welke mogelijkheden voor jou van toepassing kunnen zijn? Lees snel verder!

Aangepaste doelgroepen

Sinds oktober 2012 is het binnen Facebook mogelijk om te targeten op aangepaste doelgroepen (custom audiences). Een aangepaste doelgroep is opgebouwd uit eigen CRM data zoals e-mailadressen, telefoonnummers of gebruikers-id’s. Deze data wordt vervolgens gekoppeld aan bestaande Facebook profielen. Hierdoor bouw je een doelgroep op van bijvoorbeeld huidige klanten, prospects of nieuwsbriefabonnees. Deze doelgroep is heel interessant om te gebruiken op Facebook. Zowel om te targeten, maar ook om uit te sluiten wanneer je specifieke acquisitiedoelstellingen nastreeft.

facebook_aangepaste_doelgroepen

Vergelijkbare doelgroepen

Om je bereik te vergroten is het interessant om een grotere doelgroep aan te spreken met dezelfde relevante kenmerken als je aangepaste doelgroep. Sinds maart 2013 biedt Facebook de mogelijkheid aan om op basis van een aangepaste doelgroep een vergelijkbare doelgroep te maken. Bij de samenstelling van deze doelgroep houdt Facebook rekening met miljoenen karakteristieken en wordt geen gebruik gemaakt van cookies. Als adverteerder heb je de keuze om een vergelijkbare doelgroep te maken op basis van Vergelijkbaarheid (similarity) of Bereik (reach), waarbij respectievelijk met meer of minder karakteristieken rekening wordt gehouden. De omvang van je vergelijkbare doelgroep verschilt dan ook en wordt groter naarmate je meer op bereik inzet.

Nieuwe mogelijkheden

Onlangs zijn de mogelijkheden van Facebook doelgroepen uitgebreid. Het is sinds enkele weken mogelijk om een aangepaste doelgroep te maken van je websitebezoekers of van mensen die je mobiele app hebben gebruikt. Retargeting via Facebook, zonder tussenkomst van derde partijen, is hierdoor mogelijk. Deze aangepaste doelgroepen kunnen vervolgens weer worden gebruikt om vergelijkbare doelgroepen te maken.

De afgelopen week heeft Facebook de mogelijkheden verder uitgebreid, waardoor vergelijkbare doelgroepen kunnen worden gemaakt zonder gebruik van bestaande data. Een vergelijkbare doelgroep kan worden opgebouwd op basis van huidige Facebook fans of op basis van mensen die zijn geconverteerd via de Facebook conversiepixel. Deze doelgroepen kunnen niet worden gebruikt als aangepaste doelgroep, maar dienen enkel voor het opbouwen van een vergelijkbare doelgroep.

facebook_vergelijkbare_doelgroepen

Aangepaste- en vergelijkbare doelgroepen hebben het afgelopen jaar laten zien dat ze absoluut van toegevoegde waarde zijn. Met name bij campagnes met een acquisitiedoelstelling presteren vergelijkbare doelgroepen uitzonderlijk goed. Aangepaste doelgroepen kunnen er voor zorgen dat advertenties niet worden vertoond bij gebruikers die al zijn geconverteerd. Deze uitbreidingen maken het nu nog gemakkelijker om je bereik op Facebook te vergroten bij een relevante doelgroep. Alle overige targeting opties zijn toe te passen op Facebook doelgroepen (zoals leeftijd en geslacht), waardoor het adverteren op Facebook weer een stukje effectiever is geworden.