Facebook 10 LikeEind vorig jaar gaf ik op Marketingfacts een overzicht van de 25 beste Facebook-marketingartikelen van 2012. De ontwikkelingen op dit vakgebied volgen elkaar snel op en er wordt dagelijks veel over geschreven. Om overzicht te creëren tussen al deze artikelen heb ik wederom een selectie gemaakt van de 10 beste nationale en internationale Facebook-marketingartikelen die in het afgelopen halfjaar zijn verschenen.

De 5 beste Nederlandse artikelen

We beginnen met een vijftal Nederlandstalige artikelen. De artikelen zijn willekeurig gerangschikt.

#1: Facebook-marketing: micro-creatie & optimalisatie wordt de ultieme uitdaging (FrankWatching)
In dit artikel gaat Ralf van Lieshout van Blossom in op de ultieme uitdaging voor Facebook-marketeers: de balans tussen micro-creatie en optimalisatie. Ralf sprak hierover laatst ook op het Congres Facebook Marketing. De slides van die presentatie vind je hieronder.

#2: Facebook-berichten: wanneer en hoe vaak? (Marketingfacts)
Een vraag waar veel marketeers mee zitten: Wanneer moet je berichten op Facebook plaatsen? En hoeveel moet je er maximaal plaatsen per dag? Het antwoord is simpel: er zijn belangrijkere dingen om je druk over te maken. Richt je allereerst op kwaliteit. Het succes van een Facebook-bericht hangt maar in beperkte mate af van het tijdstip waarop je het plaatst. Wil je bewijs hiervoor? Lees dan dit artikel.

#3: Facebook-contentstrategie en het geheim van de Gouden Cirkel (Jaap Stronks)
Gouden Cirkel Jaap StronksHoe ontwikkel je een online contentstrategie of specifieke Facebook-contentstrategie voor je organisatie? De ‘gouden cirkel’ is een handig hulpmiddel om je hiermee te helpen. Jaap Stronks legt het duidelijk uit in dit artikel.

#4: Facebook-marketing en Mexx (Marketingfacts)
Sander Hof laat in dit artikel zien hoe ze op Facebook een ROI van meer dan 500% behaalden voor het kledingmerk Mexx. Mooie case study inclusief cijfers.

Mexx FB case

#5: Scoren met Facebook advertenties (Wouter Kleinsman)
Dat niet enkel grote merken zoals Mexx keihard resultaat kunnen behalen met Facebook laat Wouter Kleinsman zien. In deze case study van Hamam het Oosten laat Wouter zien hoe hij met 207 euro advertentiebudget meer dan 10.000 euro aan omzet heeft gegenereerd. Hier vind je nog meer meer Facebook ROI case studies.

De 5 beste internationale artikelen

Naast de bovenstaande Nederlandse artikelen die verschenen, zijn dit de beste internationale artikelen.

#6: Facebook Leans In (VanityFair)
Dit uitgebreide artikel gaat niet zozeer over alle marketingmogelijkheden die Facebook biedt maar geeft een blik achter de schermen van Facebook. Journalist Kurt Eichenwald liep maandenlang mee en interviewde tal van topmanagers en engineers. “What emerges is a portrait of a widely misunderstood company that has quietly been pioneering a marketing business model unlike any other in Silicon Valley—or, for that matter, Madison Avenue.”

Lets Connect F8

#7: Marketo’s Jason Miller On Facebook For B2B: Why So Serious? (AllFacebook.com)
Dit interview van Dennis Yu met de social mediastrateeg van Marketo geeft een goed beeld hoe een B2B bedrijf Facebook kan inzetten. En zoals de titel al aangeeft: wees toch niet altijd zo serieus (lees: saai).

#8: 7 “Boring” B2B Brands With Amazing Facebook Content (Inboundmarketingagents)
Nog meer inspiratie voor B2B bedrijven vind je in dit artikel. Laat je inspireren door deze zeven succesvolle B2B voorbeelden.

Facebook B2B Agilent

#9: Using Facebook to Grow Your Traffic: Best Practices for Publishers (Developers Blog Facebook)
Naast B2B bedrijven worstelen ook veel uitgevers met het succesvol inzetten van Facebook. Dit artikel somt een aantal integratiemogelijkheden voor uitgevers. En als je daar toch bent, bekijk dan ook even de nieuwste Open Graph tags voor media publishers.

Social Referrals

#10: The Ultimate Guide For Facebook On Mobile (Simply Zesty)
Wil je weten wat alle mobiele marketingmogelijkheden van Facebook zijn? Dan is deze (ultieme) gids van Simply Zesty alles wat je moet lezen. Overzichtelijk, duidelijk, compleet, gewoon heel goed. Lezen dus.

Simply Zesty Mobile Facebook

Bonusartikelen: even lachen
amerika songfestivalBovenstaande artikelen zijn allemaal vrij serieus terwijl Facebook juist entertainment is. Daarom tot slot nog deze enkele artikelen van Upcoming om even lachend de dag door te gaan. Lees deze 13 domste statusupdates op Facebook en ze geven ook nog 11 bijzonder goede redenen waarom je altijd moet uitloggen op Facebook.

Mist er een artikel? Laat het weten

Alhoewel de titel van dit artikel vrij stellig klinkt, wil dat natuurlijk absoluut niet zeggen dat dit de 10 allerbeste artikelen zijn van het afgelopen half jaar. Mist er een artikel die volgens jou echt in deze lijst thuis hoort? Laat het weten in de reacties.