Een Facebook pagina is voor bedrijven en merken het uithangbord en communicatiemiddel binnen Facebook. Daarom is het zeer belangrijk om wat aandacht te besteden aan een goede Facebook pagina voor je bedrijf om zo effectief te kunnen communiceren met je fans. Interessant is om te zien welke Nederlandse bedrijven nou de meeste fans hebben. Wereldwijde overzichten zijn er wel maar  tot op heden  ontbrak er nog een duidelijk en volledig overzicht van Nederlandse pagina’s. Daarom ben ik op onderzoek uitgegaan en dit zijn de 10 grootste Nederlandstalige Facebook pagina’s.

De Top 10 grootste Facebook pagina’s

Nr. Pagina Fans
1 Oh Oh Cherso 70.732
2 Facebook Nederland 60.594
3 DWDD 54.313
4 The Voice of Holland 36.861
5 Pathe.nl 33.350
6 Actiecode.nl 27.878
7 FC Twente 23.391
8 3FM 21.079
9 Paradiso Amsterdam 19.927
10 Esprit NL 17.024

Alleen Facebook pagina’s die Nederlands als taal gebruiken zijn meegenomen. KLM (97k fans) en Heineken (931k fans) zijn daarom niet opgenomen in deze lijst.

Opvallende resultaten

Dat Oh Oh Cherso de grootse fanpage heeft kwam voor mij als een verrassing. Tevens is opvallend te noemen dat drie van de top vijf TV programma’s zijn. Ook het feit dat FC Twente meer fans op Facebook heeft dan Ajax (nummer 11 met 15k fans) had ik niet verwacht.

De waarde van een Facebook fanbase

De waarde van een fanbase wordt niet bepaald door de omvang maar wat je er mee doet. Een plaatselijke middenstander die ‘slechts’ 100 fans heeft maar er wel effectief mee communiceert kan daarom meer uit Facebook halen dan een grote multinational die vele duizenden fans heeft maar verder niet communiceert op de Facebook pagina. Mis je een Nederlands bedrijf of merk in de lijst? Laat het achter in de comments; ik ben van plan een maandelijkse update van de lijst te publiceren.

Update: In bovenstaande lijst mist de KNVB (26.145 fans) en AFC Ajax (35.390 fans). Beiden pagina’s lijken overigens niet officieel.